Metsähallitus

Etusivu

Ensimmäiset metsäpeurat muuttivat Lauhanvuoreen

pe 3. marraskuuta 2017 11.50.00

Metsäpeuran palautus sen entisille asuinsijoille Etelä-Pohjanmaalle on aloitettu. Lauhanvuoren totutustarhaan tuotiin keskiviikkona viisi eläintarhassa kasvanutta metsäpeuraa. Seuraavaksi aitaukseen pyydystetään villejä yksilöitä Kainuusta. Tavoitteena on palauttaa metsäpeurat Pohjanmaalle ja Pirkanmaalle.

Lauhanvuoren kansallispuistoon kesän aikana rakennettuun totutustarhaan saatiin ensimmäiset asukkaat keskiviikkona 1.11. Aitaukseen siirrettiin neljä eläintarhoissa syntynyttä metsäpeuranaarasta eli -vaadinta sekä yhden vaatimen viime keväänä syntynyt vasa. Metsäpeurat saavat seurakseen Kainuusta pyydystettäviä villejä yksilöitä myöhemmin tänä syksynä.

Metsäpeurojen matka Lauhanvuoreen sujui kaikin puolin hyvin. ”Eläimet suhtautuivat kuljetukseen rauhallisesti, ja ryhtyivät tutustumaan uuteen kotiinsa heti totutustarhaan päästyään”, kertoo siirrosta vastannut intendentti Mauno Seppäkoski Ähtäri Zoosta.

Kun eläimet ovat kotiutuneet Lauhanvuoreen, siirretään metsäpeuroja myös Seitsemisen totutustarhaan Pirkanmaalle. Totutustarhojen yksilöt tulevat näyttelemään keskeistä osaa metsäpeuran palauttamisessa sen entisille asuinsijoille läntiseen Suomeen.

Tulevina vuosina luontoon vapautetaan totutustarhassa syntyneitä, alueeseen leimautuneita nuoria yksilöitä. Mikäli kaikki sujuu suunnitellusti, päästään ensimmäiset metsäpeurat vapauttamaan kansallispuistoihin vuoden 2019 aikana.

Palautusistutukset ovat osa viime syksynä alkanutta, Metsähallituksen Eräpalvelujen koordinoimaa EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE.

Lisätietoja sekä hankkeesta että metsäpeurojen siirroista löytyy osoitteesta www.suomenpeura.fi. Metsäpeurojen kuulumisia voi seurata myös Facebookissa (Metsäpeura - Forest reindeer).

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Sakari Mykrä, p. 040 631 8527, sakari.mykra(a)metsa.fi

www.suomenpeura.fi
www.facebook.com/metsapeura


Uudessa kodissa. Kuva: Milla Niemi / MetsäpeuraLIFE, Metsähallitus

This website has been produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus, poron luonnonvarainen ”serkku”

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 750 ja Suomenselällä 1250 yksilöä,
Venäjällä Karjalassa enintään 2400. Lisäksi Arkangelissa ja Komissa elää yhteensä
nelisen tuhatta metsäpeuraa, mutta nykytiedon valossa ne ovat eri alalajin edustajia.

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2015): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000