Metsähallitus

Palautusistutukset

Metsäpeuran palautus 1970-luvun lopussa Suomenselälle on suojelun menestystarina. Kymmenen peuraa, kaksi hirvasta ja kahdeksan vaadinta, tuotiin Kuhmosta pakettiautolla Kivijärven ja Perhon rajalla sijaitsevaan totutustarhaan. Osa naaraista oli tiineenä saapuessaan ja vasoi tarhaan. Peurojen lisääntyessä niitä alettiin vapauttaa luontoon. Vapautetut yksilöt viihtyivät tarhan lähiympäristössä, Salamajärven kansallispuiston maisemissa.

Tarhaus lopetettiin vuonna 1984, jonka jälkeen Suomenselän alueella eli noin 40 peuraa. Tästä sai alkunsa nykyinen yli tuhannen yksilön kanta.

Palautusistutukset ovat jälleen ajankohtaisia, kun Suomenselän menestystarina yritetään toistaa vuosina 2016-2023 toteutettavassa MetsäpeuraLIFE -hankkeessa.

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus, poron luonnonvarainen ”serkku”

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 750 ja Suomenselällä 1250 yksilöä,
Venäjällä Karjalassa enintään 2400. Lisäksi Arkangelissa ja Komissa elää yhteensä
nelisen tuhatta metsäpeuraa, mutta nykytiedon valossa ne ovat eri alalajin edustajia.

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2015): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000