Metsähallitus

Metsäpeurapäiväkirja

Tervetuloa lukemaan Metsäpeurapäiväkirjaa!

Metsäpeuran ympärillä riittää menoa ja meininkiä. Vuoden 2017 ehdoton kohokohta koitti marraskuun alussa, kun ensimmäiset metsäpeurat siirrettiin Lauhanvuoren kansallispuiston totutustarhaan MetsäpeuraLIFE-hankkeen puitteissa. Loppuvuoden aikana sekä Lauhanvuoreen että Seitsemiseen tuodaan lisää metsäpeuroja, joten lisää jännittäviä hetkiä on luvassa.

Metsäpeurojen kuulumiset herättävät paljon kiinnostusta, mutta eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi esimerkiksi siirtoihin ei voi osallistua ulkopuolisia henkilöitä. Siksi kutsumme metsäpeuroista ja hankkeen etenemisestä kiinnostuneet mukaan kentälle näiden päiväkirjamerkintöjen kautta.

Päiväkirjaan mietteitään kirjailee MetsäpeuraLIFE-hankkeen suunnittelija Milla Niemi.

Kohti Kainuuta

Lauhanvuoreen marraskuun alussa muuttaneet vaatimet ovat hädin tuskin ennättäneet kotiutua totutustarhaansa, kun lähdemme valitsemaan niille unelmien poikamiestä Kainuusta. Sopiva kandidaatti olisi nuorenpuoleinen, mutta jo sen verran maailmaa nähnyt tekijä, että se pärjäilisi yllätyshaareminsa kanssa ilman pitkää työssäoppimisjaksoa.

Muuttopuuhissa

Marraskuu on tuskin ehtinyt virallisesti alkaa, kun käynnistän auton ja suuntaan sen keulan kohti Ähtäri Zoota. Vatsanpohjassa lepattelee parvi perhosia. Edessä odottaa intensiivinen opintoreissu, jonka tarkoituksena on perehtyä metsäpeurojen hoitoon tarhaolosuhteissa. Kotiintuomisina pitäisi uusien taitojen lisäksi olla viisi metsäpeuraa!

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus, poron luonnonvarainen ”serkku”

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 750 ja Suomenselällä 1250 yksilöä,
Venäjällä Karjalassa enintään 2400. Lisäksi Arkangelissa ja Komissa elää yhteensä
nelisen tuhatta metsäpeuraa, mutta nykytiedon valossa ne ovat eri alalajin edustajia.

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2015): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000