Metsähallitus

Uutiset

Seitsemisen metsäpeuratokkaan täydennystä Ranualta

Seitsemiseen rakennettuun totutustarhaan viime viikolla muuttaneet villit metsäpeurat saivat seuraa kahdesta RanuaZoossa kasvaneesta vaatimesta. Vaatimet päästettiin totutustarhaan keskiviikkoaamuna, ja ne tutustuivat villeihin lajitovereihinsa välittömästi. Tulevina vuosina luontoon vapautetaan totutustarhassa syntyviä metsäpeuroja.

Villejä metsäpeuroja tuotiin Seitsemiseen Pirkanmaalle

Seitsemiseen rakennettu totutustarha sai ensimmäiset asukkaansa keskiviikkona, kun sinne tuotiin kaksi Kainuusta pyydystettyä villiä metsäpeuraa. Ne saavat seurakseen eläintarhoissa kasvaneita yksilöitä myöhemmin marraskuussa. Tulevina vuosina luontoon vapautetaan totutustarhassa asuvien metsäpeurojen jälkeläisiä. Tavoitteena on palauttaa laji sen entisille asuinsijoille Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle.

Ensimmäiset metsäpeurat muuttivat Lauhanvuoreen

Metsäpeuran palautus sen entisille asuinsijoille Etelä-Pohjanmaalle on aloitettu. Lauhanvuoren totutustarhaan tuotiin keskiviikkona viisi eläintarhassa kasvanutta metsäpeuraa. Seuraavaksi aitaukseen pyydystetään villejä yksilöitä Kainuusta. Tavoitteena on palauttaa peurat Pohjanmaalle ja Pirkanmaalle.

Metsäpeurat odottavat pääsyä totutustarhoihin

Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoihin nousevien totutustarhojen rakennustyöt ovat loppusuoralla. Ensimmäisenä asukkaita odotetaan Lauhanvuoreen, johon siirretään alkuvaiheessa eläintarhoissa syntyneitä ja kasvaneita metsäpeuranaaraita eli -vaatimia. Metsäpeurojen siirtäminen totutustahoihin pyritään toteuttamaan marraskuun aikana.

Tuliko vastaan metsäpeura tai poro? Ilmoita havaintosi!

Suomenselän metsäpeurat ovat viime vuosina laajentaneet elinaluettaan. Metsäpeurahavaintoja tehdään jo Oulujärven länsi- ja pohjoispuolella. Metsäpeurojen liikkuminen poronhoitoalueen tuntumassa tai porojen liikkuminen poronhoitoalueen eteläpuolella lisäävät eläinten kohtaamisen todennäköisyyttä, ja kasvattavat entisestään riskiä näiden lähisukulaisen risteytymiselle.

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus, poron luonnonvarainen ”serkku”

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 750 ja Suomenselällä 1250 yksilöä,
Venäjällä Karjalassa enintään 2400. Lisäksi Arkangelissa ja Komissa elää yhteensä
nelisen tuhatta metsäpeuraa, mutta nykytiedon valossa ne ovat eri alalajin edustajia.

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2015): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000