Metsähallitus

Etusivu

Äkkilähdöllä metsäpeurapaimeneksi Seitsemiseen

pe 14. syyskuuta 2018 12.13.00

Metsähallitus etsi keväällä innokkaita metsäpeurapaimenia elämyslomalle Seitsemiseen huolehtimaan totutustarhassa asuvista metsäpeuroista. Paimenviikkojen arvontaan osallistui 263 henkilöä, joiden joukosta arvottiin 17 onnekasta. Peruutuksesta johtuen arvomme pikavauhdilla vielä yhden metsäpeurapaimenviikon!

Syksyn viimeisen metsäpeurapaimenen pesti alkaa maanantaina 24.9. ja päättyy viikkoa myöhemmin. Arvontalomake on avattu, ja se suljetaan maanantaina 17.9. klo 23:59.

Seitsemisen kansallispuiston vieressä sijaitseva metsäpeurojen totutustarha on osa syksyllä 2016 käynnistynyttä metsäpeuran suojelu- ja kannanhoitohanketta MetsäpeuraLIFE. Ensimmäiset metsäpeurat muuttivat totutustarhaan syksyllä 2017, ja tulevina vuosina tarhassa syntyviä yksilöitä vapautetaan Seitsemisen kansallispuistoon. Tavoitteena on edesauttaa aiemmin yleisenä esiintyneen, mutta Suomesta kertaalleen sukupuuttoon kuolleen, metsäpeuran paluuta entisille asuinalueilleen.

Seitsemisen totutustarhassa asuu tällä hetkellä yksi aikuinen metsäpeurauros eli -hirvas, viisi aikuista metsäpeuranaarasta eli -vaadinta sekä kaksi kesällä 2018 syntynyttä vasaa.

Paimenen tehtäviin kuuluu metsäpeurojen ruokinta sekä totutustarhan aitarakenteiden kunnon tarkistus. Totutustarhan sisäpuolelle ei tarvitse mennä. Päivittäisiin rutiineihin kuluu tunnista kahteen, joten aikaa jää runsaasti kansallispuistossa retkeilyyn ja mökkitunnelmasta nauttimiseen. Aiempaa kokemusta eläintenhoidosta ei tarvita, sillä Metsähallituksen työntekijät antavat seikkaperäisen perehdytyksen metsäpeurapaimenen tehtävään sekä neuvovat aina tarvittaessa.

Majoitustilaksi metsäpeurapaimenille on varattu idyllinen mutta mukavuuksin varustettu Käpylä-niminen torppa, joka sijaitsee vajaan parin kilometrin päässä totutustarhasta. Päärakennuksessa on vuodepaikat ja astiasto kuudelle, ja ulkorakennuksien petipaikat huomioiden tilaa löytyy tarvittaessa kymmenellekin hengelle. Paimenen ei siis tarvitse viettää viikkoa yksinäisyydessä, vaan mukaan voi ottaa perheen tai kaveriporukan. Paimenviikot kestävät maanantaista maanantaihin.

Torpan pihapiirissä asustelee lasten - ja miksei myös aikuisten - ilona kaksi keväällä syntynyttä pässipoikaa, ja aamiaismunat voi käydä hakemassa omasta pienkanalasta. Sienestysmaastot aukeavat heti pihapiirin rajalta.

Paimenille varatun mökin viikkovuokra on 390 euroa, ja se maksetaan suoraan majoitusyrittäjälle ennakkoon. Paimenet huolehtivat itse matka- ja ruokakuluistaan. Koirien ja muiden lemmikkien mukaan ottaminen on mahdollista, mutta siitä on sovittava erikseen. Koirat ja kissat on pidettävä kytkettyinä.

Vuoden 2018 viimeinen metsäpeurapaimen valitaan arpomalla sähköisen hakulomakkeen täyttäneiden joukosta. Lomake on avattu, ja se suljetaan maanantaina 17.9.2018 klo 23:59. Voittajaan otetaan yhteyttä keskiviikkona 19.9.2018.

Totutustarhassa asuvat metsäpeurat kuuluvat luontoonpalautusprojektiin, eivätkä ne saa siksi tottua liiaksi ihmisiin. Metsäpeuroja ei siis pääse rapsuttelemaan, eivätkä paimenet välttämättä näe vilaustakaan huolehdittavistaan - totutustarhalla on kokoa 14 hehtaaria, ja sen asukkaat ovat osoittautuneet taitaviksi piilottelijoiksi niin halutessaan.

Siirry hakulomakkeeseen (https://link.webropolsurveys.com/S/672336D4B910D361) >

Lisätietoja

Majoitus (www.jaulinkampat.fi) >

MetsäpeuraLIFE-hanke >

Suunnittelija Milla Niemi, milla.niemi(a)metsa.fi, 040 724 6267

Alvar, Kalle ja Voitto viettivät viikon metsäpeurapaimenina. Kuva: Lea Uimonen, Metsähallitus.

This website has been produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus, poron luonnonvarainen ”serkku”

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 750 ja Suomenselällä 1450-1500 yksilöä,
Venäjällä Karjalassa enintään 2400. Lisäksi Arkangelissa ja Komissa elää yhteensä
nelisen tuhatta metsäpeuraa, mutta nykytiedon valossa ne ovat eri alalajin edustajia.

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2015): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000