Metsähallitus

Etusivu

Haussa: Metsäpeurapaimenia Seitsemiseen

ma 9. huhtikuuta 2018 09.02.00

Miltä kuulostaisi kesälomaviikko paimenena metsäpeurojen totutustarhalla Seitsemisessä? Metsäpeurapaimenen pesti on astetta villimpi versio Metsähallituksen suosituista lammas- ja lehmipaimenviikoista. Haku uniikkiin lomanviettokohteeseen käynnistyy keskiviikkona 11.4.2018 klo 12.

Seitsemisen kansallispuiston vieressä sijaitseva metsäpeurojen totutustarha on osa syksyllä 2016 käynnistynyttä metsäpeuran suojelu- ja kannanhoitohanketta MetsäpeuraLIFE. Ensimmäiset metsäpeurat muuttivat totutustarhaan syksyllä 2017, ja tulevina vuosina tarhassa syntyviä yksilöitä vapautetaan Seitsemisen kansallispuistoon. Tavoitteena on edesauttaa aiemmin yleisenä esiintyneen, mutta Suomesta kertaalleen sukupuuttoon kuolleen, metsäpeuran paluuta entisille asuinalueilleen.

Metsäpeurapaimenia etsitään kesä- ja syyskuun väliselle ajalle. Paimenen tehtäviin kuuluu metsäpeurojen ruokinta sekä totutustarhan aitarakenteiden kunnon tarkistus. Totutustarhan sisäpuolelle ei tarvitse mennä. Päivittäisiin rutiineihin kuluu tunnista kahteen, joten aikaa jää runsaasti kansallispuistossa retkeilyyn ja mökkitunnelmasta nauttimiseen. Paimenet voivat halutessaan osallistua myös muihin totutustarhan ajankohtaisiin töihin, kuten lehtikerppujen tekoon. Aiempaa kokemusta eläintenhoidosta ei tarvita, sillä Metsähallituksen työntekijät antavat seikkaperäisen perehdytyksen metsäpeurapaimenen tehtävään sekä neuvovat aina tarvittaessa.

Majoitustilaksi metsäpeurapaimenille on varattu idyllinen, mutta mukavuuksin varustettu Käpylä-niminen torppa, joka sijaitsee vajaan parin kilometrin päässä totutustarhasta. Päärakennuksessa on vuodepaikat ja astiasto kuudelle, ja ulkorakennuksien petipaikat huomioiden tilaa löytyy tarvittaessa kymmenellekin hengelle. Paimenen ei siis tarvitse viettää viikkoa yksinäisyydessä, vaan mukaan voi ottaa perheen tai kaveriporukan. Paimenviikot kestävät maanantaista maanantaihin.

Paimenille varatun mökin viikkovuokra on 390 euroa, ja se maksetaan suoraan majoitusyrittäjälle ennakkoon. Paimenet huolehtivat itse matka- ja ruokakuluistaan. Koirien ja muiden lemmikkien mukaan ottaminen on mahdollista, mutta siitä on sovittava erikseen. Koirat ja kissat on pidettävä kytkettyinä.

Metsäpeurapaimenet valitaan arpomalla ilmoittautuneiden joukosta. Ilmoittautua voi sähköisellä lomakkeella (linkki alla). Lomake avataan keskiviikkona 11.4.2018 klo 12.00, ja haku päättyy keskiviikkona 18.4.2018 klo 12.00. Arvonnan tuloksista ilmoitetaan huhtikuun loppuun mennessä.

Totutustarhassa asuvat metsäpeurat kuuluvat luontoonpalautusprojektiin, eivätkä ne saa siksi tottua liiaksi ihmisiin. Metsäpeuroja ei siis pääse rapsuttelemaan, eivätkä paimenet välttämättä näe vilaustakaan huolehdittavistaan - totutustarhalla on kokoa 14 hehtaaria, ja sen asukkaat ovat osoittautuneet taitaviksi piilottelijoiksi.

Lisätietoja

Suunnittelija Milla Niemi, milla.niemi(a)metsa.fi, 040 724 6267
Projektipäällikkö Sakari Mykrä, sakari.mykra(a)metsa.fi, 040 631 8527

This website has been produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus, poron luonnonvarainen ”serkku”

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 750 ja Suomenselällä 1450-1500 yksilöä,
Venäjällä Karjalassa enintään 2400. Lisäksi Arkangelissa ja Komissa elää yhteensä
nelisen tuhatta metsäpeuraa, mutta nykytiedon valossa ne ovat eri alalajin edustajia.

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2015): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000