Metsähallitus

Etusivu

Kevään ensimmäinen metsäpeuranvasa Seitsemiseen

su 12. toukokuuta 2019 13.08.00

Metsäpeurojen totutustarha Seitsemisessä sai uuden asukkaan, kun kevään ensimmäinen vasa syntyi tarhaan ilmeisesti torstain ja perjantain välisenä yönä. Lisää vasoja odotetaan lähiviikkojen aikana.

Metsäpeurat saavat vain yhden vasan vuodessa, mutta siitä huolimatta Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuiston totutustarhoissa voi käydä pian melkoinen vilske: tarhoissa on yhteensä viisitoista aikuista metsäpeuranaarasta eli -vaadinta. Nuorimmat vaatimet eivät välttämättä vaso vielä tänä keväänä, mutta pyöristyneet vatsat lupaavat lisää hyviä uutisia lähiviikkoina.

”Villit metsäpeurat vasovat pääsääntöisesti toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla, joten vasan syntymä näin aikaisin oli pienoinen yllätys”, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja. Korkeasaaren eläintarhassa kevään ensimmäinen metsäpeuranvasa syntyi jo 6.5.

Seitsemisen tuoreen tulokkaan emä on Ranuan eläinpuistossa vuonna 2015 syntynyt vaadin. Isä puolestaan on Kuhmosta syksyllä 2017 pyydystetty villi hirvas, joka asustelee nykyisin Ranualla periyttämässä kainuulaisia geenejään eläinpuiston tuleville metsäpeurasukupolville.

Totutustarhoissa syntyneet metsäpeurat vapautetaan luontoon noin puolentoista vuoden ikäisinä. Palautusistutukset ovat osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE. Hankkeen yhtenä tavoitteena on palauttaa metsäpeura entisille asuinsijoilleen läntiseen Suomeen.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja, p. 040 631 8527, sakari.mykra-pohja(a)metsa.fi

Seitsemisen totutustarhaan syntynyt vasa vapautetaan aikuistuttuaan Seitsemisen kansallispuistoon. Valokuva: Lea Uimonen/Metsähallitus.

This website has been produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus, poron luonnonvarainen ”serkku”

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 750 ja Suomenselällä 1450-1500 yksilöä,
Venäjällä Karjalassa enintään 2400. Lisäksi Arkangelissa ja Komissa elää yhteensä
nelisen tuhatta metsäpeuraa, mutta nykytiedon valossa ne ovat eri alalajin edustajia.

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2015): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000