Metsähallitus

Etusivu

Kevään ensimmäinen metsäpeuranvasa syntyi

ti 10. toukokuuta 2022 13.51.00

Tämän kevään ensimmäinen metsäpeuranvasa syntyi maanantaina 9.5.2022 Lauhanvuoren kansallispuistoon rakennetussa totutustarhassa. Lisää vasoja odotetaan maailmaan lähipäivien aikana.

Villit metsäpeurat vasovat tyypillisesti toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla. MetsäpeuraLIFE-hankkeen totutustarhoissa asuvat peurat ovat aikaisempina vuosina olleet muutaman päivän villejä lajitovereitaan aikataulusta edellä, ja sama näyttäisi toteutuvan tänäkin vuonna.

Lauhanvuoren totutustarhassa syntyneen vasan pääsi näkemään ensimmäisenä tarhan metsäpeurojen hoidosta vastaava Tero Lähteenmäki yhdessä Juha-Matti Saarijoen kanssa. ”Olimme tekemässä rutiinikierrosta totutustarhan ympäri, kun havaitsimme Ahvenlammin lähellä uuden tulokkaan emänsä kanssa”, Lähteenmäki kertoo.

Toiveissa on, että lähiviikkoina totutustarhoissa juoksentelisi yhteensä ainakin tusinan verran metsäpeuranvasoja. Lauhanvuoren ja Seitsemisen totutustarhoissa on yhteensä 15 aikuista metsäpeuravaadinta, mutta kaikki keväällä 2020 syntyneet vaatimet eivät välttämättä ole nuoresta iästään johtuen vielä tiineenä.

Iloisia vasauutisia odotetaan myös totutustarhojen ulkopuolelta. Riistakamerakuvien ja näköhavaintojen perusteella osa totutustarhoista aikaisemmin vapautetuista vaatimista on tiineinä. Metsähallitus kerää havaintoja palautusistutusalueilla syntyneistä metsäpeuranvasoista (sakari.mykra-pohja [at] metsa.fi; 040 631 8527). Muista kuitenkin kunnioittaa peurojen lisääntymisrauhaa. Jos kohtaat maastossa metsäpeuravaatimen, poistu hiljaa paikalta. Vastasyntynyt vasa saattaa levätä emänsä lähistöllä, eikä se kaipaa ylimääräistä huomiota.

Seitsemisen ja Lauhanvuoren palautusistutukset ovat osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta. MetsäpeuraLIFE. Hanketta koordinoi Metsähallituksen Eräpalvelut. Metsäpeurojen totutustarhaus on jo loppusuoralla. Tarhoissa nyt asuvat metsäpeurat sekä lähiviikkojen aikana syntyvät vasat on tarkoitus vapauttaa kansallispuistoihin tulevan kesän aikana.

Metsäpeuravaadin ja metsäpeuranvasa seisovat vierekkäin.

Kuva: Metsäpeuravaadin totutustarhassa kesällä 2020 (kuvituskuva). Valokuva: Tiina Mäkelä

This website was originally produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 800 ja Suomenselällä 2000 yksilöä, Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoissa palautusistutettuna n. 20 yksilöä. Venäjän Karjalassa enintään 2300 yksilöä (tieto vuodelta 2021). 

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2019): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000