Metsähallitus

Etusivu

Lauhanvuoren ensimmäinen metsäpeura syntyi

to 24. toukokuuta 2018 08.41.00

Metsäpeurojen palautusistutus Etelä-Pohjanmaalle ja Pirkanmaalle saavutti merkittävän virstanpylvään, kun MetsäpeuraLIFE-hankkeen Lauhanvuoren totutustarhaan syntyi ensimmäinen vasa tiistaina 22.5. Lisää jälkikasvua odotetaan lähiviikkoina. Totutustarhoissa syntyvät metsäpeurat vapautetaan luontoon niiden aikuistuttua.

Sekä Lauhanvuoren kansallispuiston että Seitsemisen totutustarhassa on viisi lisääntymisikäistä naarasta eli vaadinta. Niistä yhdeksän on syntynyt eläintarhassa, ja yksi on peräisin luonnosta Kainuun osakannasta. Molemmissa totutustarhoissa on lisäksi Kainuusta tuotu villi uros eli hirvas. Metsäpeura saa kerrallaan vain yhden jälkeläisen, joten enimmillään tarhoihin voi syntyä yhteensä kymmenen vasaa.

Ensimmäisenä vasoi vaadin, joka tuotiin totutustarhaan viime syksynä Ähtärin Eläinpuistosta.
”Havainto vasasta tehtiin eilen aamupäivällä”, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä Metsähallituksesta. ”Kovasta vauhdista päätellen tulokkaalla oli havaintohetkellä jo päivän verran ikää, joten virallinen syntymäpäivä lienee tämän viikon tiistaina.”

Metsäpeurat siirrettiin totutustarhoihin viime marraskuussa kiima- eli rykimäajan loppupuolella.
”Toivomme tietysti, että kaikki vaatimet ovat tiinehtyneet myöhäisestä siirtoajankohdasta huolimatta, ja hyvältähän tilanne eilisen havainnon valossa vaikuttaa”, Mykrä toteaa. Villit metsäpeurat vasovat tavallisesti toukokuun kahden viimeisen viikon aikana.

Totutustarhoissa syntyneet metsäpeurat vapautetaan luontoon noin puolentoista vuoden ikäisinä. Palautusistutukset ovat osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE. Hankkeen yhtenä tavoitteena on palauttaa metsäpeura entisille asuinsijoilleen.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Sakari Mykrä, p. 040 631 8527, sakari.mykra(a)metsa.fi

Lue lisää MetsäpeuraLIFE-hankkeesta
www.facebook.com/metsapeura

Villi metsäpeuravaadin ja sen muutaman tunnin ikäinen vasa Kuhmossa toukokuussa 2018. Kuvaaja Pekka Kilpeläinen / Metsähallitus.

This website has been produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus, poron luonnonvarainen ”serkku”

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 750 ja Suomenselällä 1450-1500 yksilöä,
Venäjällä Karjalassa enintään 2400. Lisäksi Arkangelissa ja Komissa elää yhteensä
nelisen tuhatta metsäpeuraa, mutta nykytiedon valossa ne ovat eri alalajin edustajia.

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2015): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000