Metsähallitus

Etusivu

Lauhanvuoren totutustarhassa talvella kuollut peura löytyi

to 15. huhtikuuta 2021 12.17.00

Yksi Lauhanvuoren totutustarhan metsäpeuroista hävisi ruokintapaikan riistakamerakuvista joulukuun 2020 loppupuolella. Huonokuntoisen peuran arveltiin kuolleen tarhaan, ja lopullinen varmistus saatiin jäänteiden paljastuttua lumen alta.

Kuollut metsäpeura löytyi totutustarhasta huhtikuun alkupuolella. Eläintä etsittiin jo talvella useammankin henkilön voimin, mutta lumisade oli ehtinyt peittää kaikki jäljet.

Sekä pidempiaikainen seuranta että löytöpaikalta tehdyt havainnot viittaavat siihen, että peura on kuollut ruoansulatuskanavan ongelmiin.

”Tämä kyseinen peurayksilö oli meillä erityistarkkailussa jo pidemmän aikaa huonon yleiskuntonsa vuoksi”, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja. ”Eläinlääkäri pääsi tarkistamaan peuran kunnon lokakuussa, eikä eläimestä löytynyt silloin näkyvää syytä sen heikkoon kuntoon”, Mykrä-Pohja toteaa.

Nyt kuolleena löydetty naaraspeura pyydystettiin vasana Suomussalmen Alavuokista poronhoitoalueelta yhdessä emänsä kanssa. Vuodesta 2019 totutustarhassa eläneestä nuoresta vaatimesta toivottiin perimältään monimuotoista kantaemää Lauhanvuoren tuleville metsäpeurasukupolville.

Suunnittelija Milla Niemi, puh. 040 724 6767, milla.niemi[a]metsa.fi

Kuva: Eläinlääkäri tarkisti nyt kuolleena löydetyn naaraspeuran kunnon lokakuussa. Samalla otettiin verinäyte eläimen perimän selvittämiseksi. Valokuva: Milla Niemi, Metsähallitus

This website has been produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 800 ja Suomenselällä 2000 yksilöä, Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoissa palautusistutettuna n. 20 yksilöä. Venäjän Karjalassa enintään 2400 yksilöä (tieto vuodelta 2014). 

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2019): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000