Metsähallitus

Etusivu

Metsäpeuranvasa lopetettiin Seitsemisessä

pe 4. kesäkuuta 2021 18.51.00

Kesäkuu alkoi murheellisissa merkeissä metsäpeurojen totutustarhalla Seitsemisessä, kun kolme viikkoa sitten syntynyt vasa jouduttiin lopettamaan. Syynä oli jalan katkeaminen.

Seitsemisen totutustarhassa toukokuun puolivälissä syntynyt metsäpeuranvasa lopetettiin sen katkaistua toisen etujalkansa. Vasan loukkaantuminen havaittiin perjantaina 4.6.2021. Eläinten vointi tarkistetaan päivittäin.

”Vasan vasemmassa etujalassa oli sirpaleinen murtuma, joten sen lopettaminen oli ainoa realistinen vaihtoehto”, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja. ”Onneksi totutustarhasta vastaava työntekijämme huomasi tilanteen nopeasti, eikä eläimen tarvinnut kärsiä pitkään”, Mykrä-Pohja lisää.

Vasan lopettamista edelsi villieläimiin perehtyneen eläinlääkärin tekemä tilannearvio. Lopetus tehtiin eläinsuojelullisin perustein.

Seitsemisen totutustarhassa on enää kaksi tänä keväänä syntynyttä vasaa. Vaatimista neljä vasoi, mutta yksi vasoista syntyi kuolleena.

Metsäpeuravaadin ja pieni metsäpeuranvasa seisovat ruokintakaukalon edessä.

Kuva: Kesäkuun alussa lopetettu metsäpeuranvasa emänsä kanssa toukokuussa. Valokuva: MetsäpeuraLIFE-hanke, Metsähallitus

This website has been produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 800 ja Suomenselällä 2000 yksilöä, Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoissa palautusistutettuna n. 20 yksilöä. Venäjän Karjalassa enintään 2400 yksilöä (tieto vuodelta 2014). 

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2019): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000