Metsähallitus

Etusivu

Metsäpeurapaimenhaku avattu!

ti 7. toukokuuta 2019 12.00.00

Metsäpeurojen totutustarhalle Seitsemiseen etsitään innokkaita kesälomalaisia huolehtimaan tarhan asukkaista. Metsäpeurapaimenviikkojen tarkoitus on tarjota kiinnostuneille mahdollisuus tutustua metsäpeuraan ja osallistua konkreettisesti sen suojelutyöhön. Haku metsäpeurapaimenen pestiin käynnistyy tiistaina 7.5.2019 klo 12.

Seitsemisen kansallispuiston vieressä sijaitseva metsäpeurojen totutustarha on osa syksyllä 2016 käynnistynyttä metsäpeuran suojelu- ja kannanhoitohanketta MetsäpeuraLIFE. Ensimmäiset vasat syntyivät totutustarhassa viime keväänä, ja tulevina vuosina eläimiä vapautetaan Seitsemisen kansallispuistoon. Tavoitteena on palauttaa metsäpeura sen entisille asuinalueille läntiseen Suomeen.

Vuosi sitten ensimmäistä kertaa järjestetyt metsäpeurapaimenviikot saivat niin hyvää palautetta, että peurapaimenet päätettiin päästää tositoimiin myös tulevana kesänä. Metsäpeurapaimenia etsitään nyt kesä- ja elokuun väliselle ajalle. Metsäpeurapaimenviikkojen mallina on käytetty Metsähallituksen supersuosittuja lammas- ja lehmipaimenviikkoja, mutta pieniä eroavaisuuksiakin toki löytyy; metsäpeurapaimenet eivät esimerkiksi pääse rapsuttelemaan hoidokkejaan.

Paimenten tehtäviin kuuluvat metsäpeurojen ruokinta sekä totutustarhan aitarakenteiden kunnon tarkistus. Paimenet voivat halutessaan osallistua myös muihin totutustarhan ajankohtaisiin töihin, kuten lehtikerppujen tekoon. Aiempaa kokemusta eläintenhoidosta ei tarvita, sillä Metsähallituksen työntekijät perehdyttävät metsäpeurapaimenen tehtävään sekä neuvovat aina tarvittaessa. Päivittäisiin rutiineihin kuluu tunnista kahteen, joten aikaa jää runsaasti kansallispuistossa retkeilyyn ja mökkitunnelmasta nauttimiseen.

Paimenviikot kestävät maanantaista maanantaihin. Paimenet majoittuvat mukavuuksin varustettuun Käpylä-niminen torppaan, joka sijaitsee vajaan parin kilometrin päässä totutustarhasta. Päärakennuksessa on vuodepaikkoja kuudelle, ja kaikkiaan tilaa löytyy tarvittaessa kymmenellekin hengelle. Paimenen ei siis tarvitse viettää viikkoa yksinäisyydessä, vaan mukaan voi ottaa perheen tai kaveriporukan. Myös lemmikit saa ottaa mukaan mökille, kunhan sopii asiasta ennalta majoitusyrittäjän kanssa. Koirat ja kissat on pidettävä kytkettyinä.

Paimenille varatun mökin viikkovuokra on 390 euroa, ja paimen maksaa sen majoitusyrittäjälle ennakkoon. Paimenet huolehtivat itse myös matka- ja ruokakuluistaan. Paimenille ei makseta palkkiota.

Metsäpeurapaimenet valitaan arpomalla ilmoittautuneiden joukosta. Ilmoittautua voi sähköisellä lomakkeella (linkki alla). Lomake avataan tiistaina 7.5.2019 klo 12:00, ja se on avoinna tasan viikon. Arvonnan tuloksista ilmoitetaan osallistujille seuraavan viikon aikana.

MetsäpeuraLIFE-hankkeen hankekumppani Korkeasaaren eläintarha arpoo yhden paimenviikon myöhemmin.

Lisätietoja

Linkki hakulomakkeeseen: https://link.webropolsurveys.com/S/624587F32116F096

Majoitus: www.jaulinkampat.fi

MetsäpeuraLIFE-hanke

Suunnittelija Milla Niemi, milla.niemi(a)metsa.fi, 040 724 6267
Projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja, sakari.mykra-pohja(a)metsa.fi, 040 631 8527

Paimenet majoittuvat idyllisessä Käpylä-torpassa. Valokuva: Jenni Kiuru.

This website has been produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus, poron luonnonvarainen ”serkku”

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 750 ja Suomenselällä 1450-1500 yksilöä,
Venäjällä Karjalassa enintään 2400. Lisäksi Arkangelissa ja Komissa elää yhteensä
nelisen tuhatta metsäpeuraa, mutta nykytiedon valossa ne ovat eri alalajin edustajia.

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2015): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000