Metsähallitus

Etusivu

Metsäpeuroja pääsi poronhoitoalueelle huonosti suljetusta peura-aidan portista

ma 24. toukokuuta 2021 09.58.00

Kaksi metsäpeuravaadinta pääsi viime viikolla poronhoitoalueelle huonosti suljetusta peura-aidan portista Hyrynsalmen Valtalanvaarassa. Metsähallitus muistuttaa peura-aidan tuntumassa liikkuvia porttien sulkemisen tärkeydestä.

Kainuussa poronhoitoalueen rajalla kulkee noin 90 kilometriä pitkä peura-aita, jonka tarkoitus on estää metsäpeurojen ja porojen risteytyminen. Ihmisten kulkua helpottamaan on aitaan tehty erilaisia portteja ja veräjiä. Jos portteja ei suljeta kunnolla, pääsevät metsäpeurat ja vastaavasti porot kulkeutumaan aidan väärälle puolelle.

Toukokuun puolivälissä kaksi metsäpeuravaadinta pääsi huonosti suljetusta riukuveräjästä poronhoitoalueelle. Peurojen kulkeutuminen aidan väärälle puolelle havaittiin Luonnonvarakeskuksen satelliittipantaseurannassa.

”Peura-aidan tuntumassa vasoo useita metsäpeuravaatimia, joten lähiviikkoina olisi tavallistakin tärkeämpää huolehtia porttien sulkemisesta”, muistuttaa riistanhoitaja Pekka Kilpeläinen Metsähallituksesta. ”Nyt vuotanut riukuveräjä oli kiinni vielä huhtikuun alussa, jolloin teimme peura-aidan vuosittaisen kuntotarkistuksen”, Kilpeläinen lisää.

Porteista tai muista aukkopaikoista aidan läpi menneet eläimet pyritään ensisijaisesti saamaan takaisin halutulle puolelle. Jos se ei onnistu, ne lopetetaan. Lopputuloksesta riippumatta aidan väärälle puolelle eksyneistä eläimistä aiheutuu paljon työtä sekä Metsähallitukselle että poronomistajille.

Metsähallitus pyytää sulkemaan auki jääneet portit ja veräjät sekä ilmoittamaan rikkoutuneista porteista ja muista peura-aitaan liittyvistä ongelmakohdista Pekka Kilpeläiselle, puh. 040 7285 150. Peura-aita on tärkeä osa Kainuun metsäpeurakannan suojelutyötä.

Riukuveräjä, jossa vain ylimmät puomit ovat paikoillaan.

Kuva: Huonosti suljettu riukuveräjä Valtalanvaarassa toukokuussa. Valokuva: Pekka Kilpeläinen, Metsähallitus

This website has been produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 800 ja Suomenselällä 2000 yksilöä, Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoissa palautusistutettuna n. 20 yksilöä. Venäjän Karjalassa enintään 2400 yksilöä (tieto vuodelta 2014). 

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2019): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000