Metsähallitus

Etusivu

Seitsemisestä löytyi kuollut metsäpeura

ke 21. lokakuuta 2020 14.41.00

Seitsemisen kansallispuiston läheltä on löydetty kuolleen metsäpeuran jäänteet. Luut löytyivät lokakuun toisena lauantaina hirvenmetsästyksen yhteydessä. Kuollut metsäpeura on tunnistettu heinäkuussa totutustarhasta vapautetuksi nuoreksi urokseksi.

Kuollut metsäpeura pystyttiin yksilöimään sarvien muodon perusteella. ”Tunnistimme peuran keväällä 2019 totutustarhassa syntyneeksi urokseksi, joka vapautettiin tarhasta tänä kesänä”, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja. ”Eläimestä on tehty varmistettu havainto viimeksi elokuun puolenvälin tienoilla, eli se on ollut kuolleena muutamia viikkoja”, Mykrä-Pohja lisää.

Metsäpeurasta oli löytöhetkellä jäljellä vain kallo ja jonkin verran luita, joten sen kuolinsyytä ei pystytty selvittämään. Löytöpaikkaan on kansallispuistosta matkaa parisen kilometriä.

Metsäpeurojen palautusistus Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistoihin on osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE. Hanketta koordinoi Metsähallituksen Eräpalvelut. Totutustarhaus ja metsäpeurojen vapautukset jatkuvat vuoteen 2022 saakka. Tavoitteena on, että hankkeen loputtua sekä Lauhanvuoren että Seitsemisen kansallispuiston tuntumassa elää muutaman kymmenen yksilön kokoinen, kasvava metsäpeurakanta.

Kaksi nuorta metsäpeurahirvasta kävelevät aitauksessa

Kuva: Lokakuussa kuolleena löydetty metsäpeura kuvattuna heinäkuussa 2020. (Valokuva: Milla Niemi)

This website has been produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 800 ja Suomenselällä 2000 yksilöä, Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoissa palautusistutettuna n. 20 yksilöä. Venäjän Karjalassa enintään 2400 yksilöä (tieto vuodelta 2014). 

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2019): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000