Metsähallitus

Etusivu

Vapautettu metsäpeura kuoli tapaturmaisesti

ke 18. maaliskuuta 2020 18.19.00

Lauhanvuoren kansallispuistoon joulukuussa vapautettu metsäpeuranaaras löydettiin kuolleena. Kuolinsyy oli eläimen sotkeutuminen totutustarhaa kiertäneeseen sähköpaimenlankaan.

Tieto metsäpeuran kuolemasta saatiin viime viikon perjantaina. Vaatimelle oli asennettu vapautuksen yhteydessä satelliittipanta. Epäilykset mahdollisesta kuolemasta heräsivät, kun paikannusten todettiin tulleen samasta paikasta keskiviikkoillasta lähtien. 

Metsäpeura löytyi perjantaiaamuna kuolleena paikannusten osoittamasta maastonkohdasta läheltä totutustarhaa. Eläimen jalkojen ja pään ympärille oli kietoutunut paimenlankaa. Ulkoisia vammoja ei ollut, joten todennäköisin kuolinsyy on sotkeutumisesta aiheutunut stressitilanne. Metsäpeura ehti olla kuolleena alle kaksi päivää ennen löytymistään.

Totutustarhan aitaan on asennettu sähköpaimenlanka kolmeen tasoon aidan ulkopuolelle. Tarkoituksena on estää suurpetojen pääsy tarhaan.
Lokakuussa yksi Lauhanvuoren totutustarhasta vapautetuista nuorista hirvaista sotkeutui vastaavalla tavalla paimenlankaan. Hirvas saatiin autettua irti langoista, mutta siitä ei ole tehty havaintoja tapauksen jälkeen. ”Vapautetut hirvaat pyrkivät rykimäaikaan haastamaan totutustarhassa olevaa hirvasta aidan läpi, ja siinä yhteydessä paimenlankaa kietoutui peuran sarvien ympärille”, MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja Metsähallituksesta taustoittaa syksyn tapahtumia.

Paimenlanka poistettiin käytöstä välittömästi tapahtuman jälkeen, ja se laitettiin takaisin paikoilleen helmi-maaliskuun taitteessa. ”Emme olleet havainneet rykimäajan jälkeen merkkejä siitä, että vapautetut metsäpeurat puskisivat aitarakenteita”, Mykrä-Pohja kertoo. ”Siksi uskalsimme laittaa paimenlangan takaisin paikoilleen, vaikka tietenkin se osoittautui nyt virheeksi.”

Molemmat paimenlankaan kietoutuneet metsäpeurat ovat sotkeutuneet keskimmäiseen, aikuisen ihmisen vyötärön korkeudella kulkevaan lankaan. Kyseinen lanka poistettiin nyt pysyvästi käytöstä.

Kuollut metsäpeura oli syntynyt eläintarhassa, ja se tuotiin Lauhanvuoren totutustarhaan ensimmäisten eläinten joukossa syksyllä 2017. Vaadin sai totutustarhassa kaksi vasaa, ja se oli todennäköisesti tiineenä kuollessaan. ”Tämän eläimen menettäminen on toistaiseksi pahin yksittäinen takaisku metsäpeurojen palautusistutuksessa”, harmittelee Mykrä-Pohja.

Nyt kuolleen vaatimen kanssa vapautettiin samaan aikaan sen keväällä 2019 syntynyt urosvasa. Vasa on vapautuksesta lähtien käyttänyt varsin itsenäisesti ja viettänyt paljon aikaa muiden nuorten hirvaiden kanssa, eikä ollut riippuvainen emästään. Metsäpeuranaaraat vieroittavat edellisen vuoden vasan keväällä ennen seuraavan syntymää.

Palautusistutukset ovat osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE. Hanketta koordinoi Metsähallituksen Eräpalvelut. Totutustarhaus jatkuu vuoteen 2022 saakka. Tavoitteena on, että hankkeen loputtua sekä Lauhanvuoren että Seitsemisen kansallispuiston tuntumassa elää muutaman kymmenen yksilön kokoinen, kasvava metsäpeurakanta.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja, Metsähallitus
p. 040 631 8527, sakari.mykra-pohja(a)metsa.fi

Kuva: Totutustarhan paimenlankaan sittemmin kuollut metsäpeuranaaras vasoineen odottamassa vapautusta Lauhanvuoren totutustarhassa joulukuussa 2019. (Valokuva: Milla Niemi, Metsähallitus)

This website has been produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus, poron luonnonvarainen ”serkku”

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 750 ja Suomenselällä 1450-1500 yksilöä,
Venäjällä Karjalassa enintään 2400. Lisäksi Arkangelissa ja Komissa elää yhteensä
nelisen tuhatta metsäpeuraa, mutta nykytiedon valossa ne ovat eri alalajin edustajia.

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2015): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000