Metsähallitus

Etusivu

Vapautettu metsäpeuravaadin kuoli Lauhanvuoren kansallispuistossa

to 30. joulukuuta 2021 17.00.00

Lauhanvuoren totutustarhasta toissa vuonna vapautettu metsäpeuravaadin löydettiin kuolleena kansallispuistosta. Eläimessä ei ollut merkkejä ulkoisista vammoista, joten ruho kuljetettiin Ruokavirastoon kuolinsyyn selvittämiseksi.

Pannoitettu vaadin liikkui loppusyksyn poikkeuksellisen pienellä alueella. Eläimen kunto käytiin tarkistamassa marraskuun alussa. Tuolloin peura vaikutti hyvinvoivalta. Tarkistusta yritettiin uudelleen joulukuun puolivälissä, mutta vaadin onnistui sillä kertaa livahtamaan karkuun etsijöiltään. Pari päivää ennen joulua paikannukset jäivät osoittamaan yhteen pisteeseen, joten eläimen arveltiin joko kuolleen tai olevan erittäin heikossa kunnossa.

Koska vaadin paikantui kansallispuistoon, kävi poliisipartio toteamassa tilanteen ja löysi kuolleen peuran paikannuspannan osoittamasta kohdasta. Kuollut vaadin haettiin seuraavana päivänä pois maastosta ja kuljetettiin Ruokavirastoon kuolinsyyn selvittämistä varten.

Vuonna 2014 eläintarhassa syntynyt vaadin tuotiin Lauhanvuoren totutustarhaan marraskuussa 2017 ja vapautettiin kesällä 2020. Totutustarhassa vaadin ehti saada kolme vasaa, ja toukokuussa 2021 se vasoi onnistuneesti vapaudessa. ”Viime keväänä syntyneellä vasalla on onneksi hyvät mahdollisuudet selviytyä talvesta”, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja Metsähallituksesta. ”Lauhanvuori on erinomaista talvilaidunaluetta, ja vasa voi liittyä muiden vapautettujen peurojen seuraan”, Mykrä-Pohja täydentää.

Lauhanvuoressa ja Seitsemisessä toteutettavat metsäpeurojen palautusistutukset ovat osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE. Hanketta koordinoi Metsähallituksen Eräpalvelut.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja, puh. 040 631 8527, sakari.mykra-pohja(a)metsa.fi

Lumen peittämä kuollut metsäpeura makaa maassa.

Kuva: Kuollut vaadin löydettiin maastosta satelliittipannan paikannustietojen perusteella. Valokuva: Tero Lähteenmäki

This website was originally produced with the financial assistance of the European Union,

the Republic of Finland and the Russian Federation

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 800 ja Suomenselällä 2000 yksilöä, Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoissa palautusistutettuna n. 20 yksilöä. Venäjän Karjalassa enintään 2300 yksilöä (tieto vuodelta 2021). 

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2019): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000