Metsähallitus

Metsäpeurapäiväkirja

Tervetuloa lukemaan Metsäpeurapäiväkirjaa!

Metsäpeuran ympärillä riittää menoa ja meininkiä. Vuoden 2017 ehdoton kohokohta koitti marraskuun alussa, kun ensimmäiset metsäpeurat siirrettiin Lauhanvuoren kansallispuiston totutustarhaan MetsäpeuraLIFE-hankkeen puitteissa. Loppuvuoden aikana sekä Lauhanvuoreen että Seitsemiseen tuodaan lisää metsäpeuroja, joten lisää jännittäviä hetkiä on luvassa.

Metsäpeurojen kuulumiset herättävät paljon kiinnostusta, mutta eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi esimerkiksi siirtoihin ei voi osallistua ulkopuolisia henkilöitä. Siksi kutsumme metsäpeuroista ja hankkeen etenemisestä kiinnostuneet mukaan kentälle näiden päiväkirjamerkintöjen kautta.

Päiväkirjaan mietteitään kirjailee MetsäpeuraLIFE-hankkeen suunnittelija Milla Niemi.

Suomenselän sulhaset

Takavuosina TV-katsojien tirkistelynnälkää tyydytti meilläkin realitysarja ”Vaimot vaihtoon”. Nimeään viattomammassa formaatissa perheenäiti viettää viikon itselleen vieraassa taloudessa, ja katsojat saavat äimistellä erilaisten arkirutiinien kohtaamisesta aiheutunutta kitkaa. Me veimme ajatuksen astetta pidemmälle, ja pistimme metsäpeurojen totutustarhojen hirvaat kokonaan kierrätykseen.

Ohi on!

Metsäpeurojen siirrot totutustarhoihin on saatu tämän vuoden osalta päätökseen. Seitsemisen totutustarha sai tiistaina kaksi uutta asukasta ja Lauhanvuoren tarha yhden. Kaikki metsäpeurat voivat mainiosti, ja hankkeen työntekijätkin kohtuullisesti.

Kohti Kainuuta

Lauhanvuoreen marraskuun alussa muuttaneet vaatimet ovat hädin tuskin ennättäneet kotiutua totutustarhaansa, kun lähdemme valitsemaan niille unelmien poikamiestä Kainuusta. Sopiva kandidaatti olisi nuorenpuoleinen, mutta jo sen verran maailmaa nähnyt tekijä, että se pärjäilisi yllätyshaareminsa kanssa ilman pitkää työssäoppimisjaksoa.

Muuttopuuhissa

Marraskuu on tuskin ehtinyt virallisesti alkaa, kun käynnistän auton ja suuntaan sen keulan kohti Ähtäri Zoota. Vatsanpohjassa lepattelee parvi perhosia. Edessä odottaa intensiivinen opintoreissu, jonka tarkoituksena on perehtyä metsäpeurojen hoitoon tarhaolosuhteissa. Kotiintuomisina pitäisi uusien taitojen lisäksi olla viisi metsäpeuraa!

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 800 ja Suomenselällä 2000 yksilöä, Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoissa palautusistutettuna n. 20 yksilöä. Venäjän Karjalassa enintään 2400 yksilöä (tieto vuodelta 2014). 

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2019): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000