Metsähallitus

Uutiset

Karstulaan villejä metsäpeuroja Kainuusta

Karstulan Aittosuon tuntumassa sijaitsevaan metsäpeurojen totutustarhaan tuotiin viime viikonloppuna neljä aikuista metsäpeuranaarasta. Vaatimet ja niille syntyvät vasat vapautetaan keskikesällä. Tavoitteena on vahvistaa tarhan lähialueella elävää pientä metsäpeurakantaa ja pidemmällä tähtäimellä parantaa koko Suomenselän kannan perinnöllistä monimuotoisuutta.

Seitsemisestä löytyi kuollut metsäpeura

Seitsemisen kansallispuiston läheltä on löydetty kuolleen metsäpeuran jäänteet. Luut löytyivät lokakuun toisena lauantaina hirvenmetsästyksen yhteydessä. Kuollut metsäpeura on tunnistettu heinäkuussa totutustarhasta vapautetuksi nuoreksi urokseksi.

Ontuva metsäpeura Lauhanvuoressa

Yksi viime syksynä Lauhanvuoren totutustarhasta vapautetuista nuorista metsäpeurauroksista ontuu etujalkaansa. Hirvas on loukkaantunut todennäköisesti kiimatappelussa. Rykimäajan kolhut parantuvat yleensä itsekseen.

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 800 ja Suomenselällä 2000 yksilöä, Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoissa palautusistutettuna n. 20 yksilöä. Venäjän Karjalassa enintään 2400 yksilöä (tieto vuodelta 2014). 

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2019): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000