Metsähallitus

Uutiset

Ensimmäiset metsäpeurat muuttivat Lauhanvuoreen

Metsäpeuran palautus sen entisille asuinsijoille Etelä-Pohjanmaalle on aloitettu. Lauhanvuoren totutustarhaan tuotiin keskiviikkona viisi eläintarhassa kasvanutta metsäpeuraa. Seuraavaksi aitaukseen pyydystetään villejä yksilöitä Kainuusta. Tavoitteena on palauttaa peurat Pohjanmaalle ja Pirkanmaalle.

Metsäpeurat odottavat pääsyä totutustarhoihin

Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoihin nousevien totutustarhojen rakennustyöt ovat loppusuoralla. Ensimmäisenä asukkaita odotetaan Lauhanvuoreen, johon siirretään alkuvaiheessa eläintarhoissa syntyneitä ja kasvaneita metsäpeuranaaraita eli -vaatimia. Metsäpeurojen siirtäminen totutustahoihin pyritään toteuttamaan marraskuun aikana.

Tuliko vastaan metsäpeura tai poro? Ilmoita havaintosi!

Suomenselän metsäpeurat ovat viime vuosina laajentaneet elinaluettaan. Metsäpeurahavaintoja tehdään jo Oulujärven länsi- ja pohjoispuolella. Metsäpeurojen liikkuminen poronhoitoalueen tuntumassa tai porojen liikkuminen poronhoitoalueen eteläpuolella lisäävät eläinten kohtaamisen todennäköisyyttä, ja kasvattavat entisestään riskiä näiden lähisukulaisen risteytymiselle.

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus, poron luonnonvarainen ”serkku”

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 750 ja Suomenselällä 1450-1500 yksilöä,
Venäjällä Karjalassa enintään 2400. Lisäksi Arkangelissa ja Komissa elää yhteensä
nelisen tuhatta metsäpeuraa, mutta nykytiedon valossa ne ovat eri alalajin edustajia.

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2015): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000