Metsähallitus

Uutiset

Seitsemisestä löytyi kuollut metsäpeura

Seitsemisen kansallispuiston läheltä on löydetty kuolleen metsäpeuran jäänteet. Luut löytyivät lokakuun toisena lauantaina hirvenmetsästyksen yhteydessä. Kuollut metsäpeura on tunnistettu heinäkuussa totutustarhasta vapautetuksi nuoreksi urokseksi.

Ontuva metsäpeura Lauhanvuoressa

Yksi viime syksynä Lauhanvuoren totutustarhasta vapautetuista nuorista metsäpeurauroksista ontuu etujalkaansa. Hirvas on loukkaantunut todennäköisesti kiimatappelussa. Rykimäajan kolhut parantuvat yleensä itsekseen.

Kolme metsäpeuraa vapauteen Lauhanvuoressa

Lauhanvuoren totutustarhasta vapautettiin heinäkuun viimeisenä perjantaina kolme metsäpeuraa. Sekä Lauhanvuoren että Seitsemisen kansallispuistoon on tänä kesänä päästetty peuroja täysi tusina kumpaankin. Vapautusten tarkoituksena on palauttaa metsäpeura sen entisille asuinsijoille läntiseen Suomeen.

Seitsemisessä ja Lauhanvuoressa vaeltaa vapaana jo lähes 40 metsäpeuraa

Lauhanvuoren kansallispuistoon on vapautettu kesän aikana totutustarhasta yhdeksän metsäpeuraa, joista viimeisimmät tänä aamuna. Seitsemisen kansallispuistoon vapautettiin heinäkuun alussa kaksitoista metsäpeuraa. Vapaana kulkevan metsäpeuratokan koko kasvoi näin Seitsemisessä kahteenkymmeneen yksilöön ja Lauhanvuoressa seitsemääntoista. Metsähallituksen koordinoiman MetsäpeuraLIFE-hankkeen tavoitteena on palauttaa metsäpeura alkuperäisille asuinsijoilleen läntiseen Suomeen.

Infolaatikko

Metsäpeura

Tieteellinen nimi: Rangifer tarandus fennicus

Levinneisyysalue ja lukumäärät: Suomessa Kainuussa 800 ja Suomenselällä 2000 yksilöä, Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoissa palautusistutettuna n. 20 yksilöä. Venäjän Karjalassa enintään 2400 yksilöä (tieto vuodelta 2014). 

Katso levinneisyyskartta.

Uhanalaisuusluokitus Suomessa (2019): Silmälläpidettävä (Near Threatened, NT)

LIFE

Natura2000