Metsäpeurojen totutustarhaan syntyi ensimmäinen vasa Karstulassa. Kainuusta maaliskuussa pyydystetyn vaatimen vasonnan onnistuminen varmistui riistakamerakuvista 19.5.2021. Tarhaan odotetaan vielä kahta vasaa.

Karstulan Aittosuon tuntumassa sijaitsevaan metsäpeurojen totutustarhaan pyydystettiin maaliskuun alussa neljä villiä metsäpeuravaadinta Kuhmosta. Vaatimet kotiutuivat uusiin olosuhteisiin hyvin, ja vasonta alkoi kainuulaisille metsäpeuroille tyypilliseen aikaan.

”Ulkoisten merkkien perusteella vaikuttaa siltä, että lähipäivinä vasoo kaksi vaadinta lisää”, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja. ”Yksi vaatimista on sen verran hoikassa kunnossa, että se tuskin on tiineenä”, Mykrä-Pohja täydentää.

Vaatimet ja niille syntyvät vasat vapautetaan myöhemmin kesällä tarhasta tukemaan alueen metsäpeurakantaa. Vasojen toivotaan kiinnittävän vaatimet uudelle kotialueelle. Vaadinten liikkeitä seurataan satelliittipantojen avulla. Vasoja ei merkitä.

Karstulan täydennysistutus on osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE. Hanketta koordinoi Metsähallituksen Eräpalvelut.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja, puh. 040 631 8527, sakari.mykra-pohja(a)metsa.fi

Riistakamerakuva metsäpeuravaatimesta ja vasasta ruokintakatoksella.

Kuva: Karstulan totutustarhassa syntynyt metsäpeuranvasa seurasi emoaan ruokintapaikalle. Valokuva: Metsähallitus