Seitsemisessä sijaitsevalle metsäpeurojen totutustarhalle etsittiin pari viikkoa sitten innokkaita kesälomalaisia osallistumaan tarhan asukkaiden päivittäiseen hoitoon. Paimeneksi pyrki peräti 263 hakijaa, joiden joukosta arvottiin 17 onnekasta.

Yli kolmasosa hakijoista oli Tampereelta tai muualta Seitsemisen kansallispuiston lähialueilta, mutta metsäpeurapaimenkokeilu oli selvästi noteerattu myös kauempanakin. Paljon hakemuksia tuli pääkaupunkiseudulta ja yksittäisiä ympäri maata aina pohjoista Lappia myöten. Olipahan mukana yksi ulkomaillakin asuva hakija.

Metsäpeurapaimenten tehtäviin kuuluvat totutustarhassa elävien metsäpeurojen ruokinta sekä tarharakenteiden kunnon tarkistus. Päivittäisiin rutiineihin kuluu tunnista kahteen, joten kansallispuistossa retkeilyyn ja mökkeilyyn jää runsaasti aikaa. Palkkaa metsäpeurapaimenviikosta ei makseta.

Paimenet valittiin arpomalla, ja kaikkiin onnekkaisiin on oltu yhteydessä. Mikäli kokemukset ovat myönteisiä, jatketaan metsäpeurapaimenviikkojen järjestämistä myös kesällä 2019.

Seitsemisessä sijaitseva metsäpeurojen totutustarha on osa syksyllä 2016 käynnistynyttä metsäpeuran suojelu- ja kannanhoitohanketta MetsäpeuraLIFE. Ensimmäiset metsäpeurat muuttivat totutustarhaan syksyllä 2017, ja tulevina vuosina tarhassa syntyviä yksilöitä vapautetaan Seitsemisen kansallispuistoon. Tavoitteena on palauttaa aiemmin yleinen, mutta Suomessa kertaalleen sukupuuttoon kuollut metsäpeura entisille asuinalueilleen.

Seitsemisen totutustarhan riistakameran kuvaa metsäpeurojen aterialta.