Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoihin nousevien totutustarhojen rakennustyöt ovat loppusuoralla. Ensimmäisenä asukkaita odotetaan Lauhanvuoreen, johon siirretään alkuvaiheessa eläintarhoissa syntyneitä ja kasvaneita metsäpeuranaaraita eli -vaatimia. Metsäpeurojen siirtäminen totutustahoihin pyritään toteuttamaan marraskuun aikana.

Palautusistutuksen kantaeläimiksi valitut vaatimet odottelevat muuttoa Ähtäri Zoon tiloissa. Tärkeä tehtävä ei ole osunut niiden kohdalle sattumalta: lajin eläintarhakannasta vastaava koordinaattori on valinnut sopivat yksilöt kantakirjatietojen perusteella. Tavoitteena on, että totutustarhoissa tulevina vuosina syntyvien metsäpeuranvasojen perimä pysyisi mahdollisimman monimuotoisena.

Tuleviin metsäpeurasukupolviin saadaan myös hiukan villiä perimää, kun molempiin totutustarhoihin pyydystetään täydennystä Kainuun osakannasta. Tämän syksyn tavoitteena on saada molempiin tarhoihin vähintään lisääntymisikäiset urokset eli hirvaat luonnosta. Edessä on siis kaksi varsin epätyypillistä metsästysreissua Kainuun erämaihin.

Tarkka metsäpeurojen pyyntiajankohta ei ole vielä selvillä, mutta tositoimiin päästäneen marraskuun aikana. Sopivien eläinten pyydystäminen ja siirtäminen ei ole aivan yksinkertainen rupeama, ja esimerkiksi sääolosuhteet vaikuttavat onnistumisen mahdollisuuksiin. Siksi tarkkojen aikataulujen suunnittelu on käytännössä mahdotonta.

Totutustarhojen metsäpeurat tulevat näyttelemään keskeistä osaa lajin palauttamisessa sen entisille asuinsijoille läntiseen Suomeen. Tulevina vuosina luontoon vapautetaan totutustarhassa syntyneitä, alueeseen leimautuneita nuoria metsäpeuroja. Mikäli kaikki sujuu suunnitellusti, päästään ensimmäiset metsäpeurat vapauttamaan vuonna 2019.