Yksi viime syksynä Lauhanvuoren totutustarhasta vapautetuista nuorista metsäpeurauroksista ontuu etujalkaansa. Hirvas on loukkaantunut todennäköisesti kiimatappelussa. Rykimäajan kolhut parantuvat yleensä itsekseen.

Lauhanvuoren kansallispuistossa retkeilleet ovat tehneet lokakuun aikana havaintoja ontuvasta metsäpeurasta. Ontuva peura on tunnistettu korvamerkkien ja sarvien muodon perusteella vuosi sitten totutustarhasta vapautetuksi hirvaaksi. Se on syntynyt keväällä 2018, eli se on nyt 2,5-vuotias.

Ontumisen taustalla on todennäköisesti kiima- eli rykimäajan tuoksinassa saatu vamma. ”Saimme aikaisemmin syksyllä retkeilijältä valokuvan, jossa tämä nyt loukkaantunut hirvas puski toisen nuoren hirvaan kanssa”, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja. ”Vaikka metsäpeurahirvaat eivät varsinaisesti yritä vahingoittaa toisiaan kiimatappeluissa, voivat yhteenotot olla sen verran rajuja, että vammojakin syntyy”, Mykrä-Pohja toteaa.

Ontuva metsäpeura käyttää loukkaantunutta jalkaansa jonkin verran, joten on todennäköistä, että vamma parantuu ajan kanssa. Eläimen vointia kuitenkin seurataan mahdollisuuksien mukaan. Hirvaalla ei ole paikanninlaitetta, joten retkeilijöiden havainnoista on seurannassa paljon apua.

Näköhavainnot ja mahdolliset valokuvat tai videot ontuvasta metsäpeurasta voi toimittaa MetsäpeuraLIFE-hankkeen suunnittelijalle (milla.niemi at metsa.fi; 040 724 6267). Hirvaalla on korvissaan kirkkaankeltaiset korvamerkit.

Metsäpeurojen palautusistus Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistoihin on osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE. Hanketta koordinoi Metsähallituksen Eräpalvelut. Totutustarhaus ja metsäpeurojen vapautukset jatkuvat vuoteen 2022 saakka. Tavoitteena on, että hankkeen loputtua sekä Lauhanvuoren että Seitsemisen kansallispuiston tuntumassa elää muutaman kymmenen yksilön kokoinen, kasvava metsäpeurakanta.

Kaksi metsäpeurahirvasta puskevat toisiaan metsässä

Kuva: Loukkaantunut metsäpeurahirvas (oikealla) otti mittaa lajitoveristaan lokakuun alussa (Valokuva: Tapani Pellonniemi)