Karstulan Aittosuon tuntumaan rakennetusta totutustarhasta heinäkuussa vapautetut metsäpeuravaatimet jäivät seudulle ja ovat liittyneet Suomenselän metsäpeurojen seuraan. Jos vaatimet vasovat ensi keväänä, merkitsee se onnistunutta geeninvaihtoa osakantojen välillä.

Villit metsäpeuravaatimet pyydystettiin maaliskuun alussa Kuhmosta ja kuljetettiin Karstulaan totutustarhaan. Kolme neljästä vaatimesta vasoi tarhassa, ja heinäkuussa koko seitsikko vapautettiin luontoon.

Vapautuksen jälkeen peurojen liikkeitä on seurattu paikannuspantojen avulla. Aluksi vaatimet pysyttelivät lähellä totutustarhaa, mutta ovat sittemmin käyneet kymmenienkin kilometrien päässä tarhasta. Yksi vaatimista on viettänyt jo parisen viikkoa Alajärvellä.

”Metsäpeurojen kiima-aika on lopuillaan, ja tiedämme, että samalla alueella oleskelee parhaillaan Suomenselän osakantaan kuuluvia pantapeuroja”, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja Metsähallituksesta. ”Paikannusten perusteella vaikuttaa ilmeiseltä, että Karstulan totutustarhasta vapautettu vaadin on liittynyt niiden seuraan”, Mykrä-Pohja jatkaa.

Viimeaikaisten paikannustietojen perusteella vaikuttaisi siltä, että myös kaksi muuta Karstulan totutustarhasta vapautetuista vaatimista liikkuvat alueella, jossa elää villejä peuroja. Neljännen vaatimen panta on lakannut toimimasta.

Karstulan täydennysistutus on osa vuonna 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE. Hanketta koordinoi Metsähallituksen Eräpalvelut.

Lisätietoja
Projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja, puh. 040 631 8527, sakari.mykra-pohja(a)metsa.fi

Viisi metsäpeuraa seisomassa pellolla

Kuva: Metsäpeurojen kiimatokka pellolla. Valokuva: Milla Niemi, Metsähallitus