Totutustarhasta Seitsemisen kansallispuistoon viime syksynä vapautettu nuori metsäpeurahirvas jouduttiin lopettamaan sarven katkeamisesta aiheutuneiden vammojen vuoksi. Lopetuspäätöksen teki eläinlääkäri eläinsuojelulain perusteella.

Vuoden 2019 marraskuussa totutustarhasta vapautettu hirvas katkaisi kasvuvaiheessa olevan sarvensa toukokuun lopulla. Katkennut osa sarvea jäi roikkumaan ehjänä säilyneen sarvinahan varaan. Tapahtuneen havaitsi Metsähallituksen työntekijä.

”Saimme loukkaantuneen metsäpeuran valokuvattua”, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja. ”Valokuvien ja peuran käyttäytymisen perusteella päädyimme siihen, että eläinlääkäri nukuttaa hirvaan ja amputoi vahingoittuneen osan sarvesta”, Mykrä-Pohja jatkaa.

Hirvaan nukuttamista yritettiin ensimmäisen kerran kesäkuun alussa, mutta eläimestä ei saatu silloin näköhavaintoja. Kesäkuun toisella viikolla nukuttaminen onnistui. Eläimen nukahdettua kävi kuitenkin selväksi, että lopettaminen on oikea päätös. ”Katkennut sarvi oli vaurioittanut hirvaan silmää pahasti”, Mykrä-Pohja kertoo.

Metsäpeurojen sarvet kasvavat kesällä hurjaa vauhtia. Samettisen nahan peittämät niin sanotut verisarvet ovat tuntoherkkiä, ja ne vaurioituvat helposti. Verenvuoto vauriokohdasta voi olla voimakasta.

Lopetettu hirvas oli syntynyt eläintarhassa keväällä 2018. Se siirrettiin Seitsemisen totutustarhaan kevättalvella 2019 ja vapautettiin saman vuoden marraskuussa.

Kuva: Lopetettu hirvas ennen sarven katkeamista toukokuussa 2020 (Valokuva: Milla Niemi).